Szoptatásra felkészülő 1.

2021.01.25

A várandósság alatti lépések


A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamák igyekeznek felkészülni minden téren kisbabájuk fogadására. Ösztöneik segítik a fészekrakást, a szülésre hangolódást. A szülést követően a baba táplálása kerül a középpontba. Szerencsés esetben a szoptatás, mint az utód gondozásának természetes módja gond nélkül meg tud valósulni. Erre még nagyobb az esély abban az esetben, ha a szülés mellett erre is készül az édesanya.

Mit tehet a várandósság alatt a sikerért?

1. Keressen pozitív mintákat a környezetében!

Töltsön időt azokkal az ismerőseivel, akik sikeresen szoptattak vagy szoptatnak. Beszélgessen velük, kérje, hogy osszák meg Önnel tapasztalataikat. Figyelje meg, hogyan szoptatnak. Elemezze magában a látottakat, próbálja magáévá tenni a képet.

A nagycsaládok felbomlását megelőzően a lánygyermekek számos példát láttak a sikeres szoptatásra mikorra maguk is édesanyává váltak, így az ösztöneiket támogatta a jó példákon keresztül megtapadt tudás is. A kezdeti nehézségek orvoslására mindig kéznél volt a segítség, a tapasztalt asszonyok. Ott volt a nagymama, a nagynéni, az idősebb nővér, akik támogatni és hatékonyan segíteni tudták az újdonsült anyukát.

A mai időkben az édesanyáknak meg kell találniuk ugyan ezt a támogató asszonytársi közösséget, akiktől megfigyelheti a sikeres szoptatás mikéntjét.

Érdemes beszélgetni a család nőtagjaival, hogyan zajlott náluk a szoptatási időszak, milyen sikereket esetlegesen sikertelenségeket éltek át, mik voltak azok az események, amelyek a végeredményhez juttatták. Igyekezzen azoknak a tanácsára figyelni, akik sikeresen szoptattak és ne azokra hallgasson, akik maguk sem voltak eléggé felkészültek.

2. Szervezzen segítséget

Már a várandósság folyamán érdemes végiggondolni, hogy ki/kik azok a személyek, akik a kezdeti időszakban segíteni tudnak. Kire lehet számítani a ház körüli teendőkben, honnan lesz ennivaló, ki tud elmenni a nagyobb gyermekért az óvodába, iskolába. Fogadja el a felajánlott segítséget, éljen a lehetőséggel, így marad ideje teljes egészében a regenerálódásra és az újszülöttel történő összehangolódásra koncentrálni.

3. Gyűjtsön hiteles és megbízható információkat a szoptatás témaköréből.

Megfelelő könyveket, cikkeket olvasgatva, sok hasznos információra bukkanhat az ember, amelyeket be tud építeni gondolataiba és nem éri váratlanul egy-két olyan mozzanat, amelyre nem feltétlenül számít. Szeretettel ajánlom a La Leche Liga kiadásában megjelent: A szoptatás női művészete című olvasmányos és közérthető könyvet, amely kompakt mégis könnyed módon foglalja össze a szoptatással kapcsolatos témákat.

Látogasson el egy szoptatásra felkészítő tanfolyamra. Érdemes olyan lehetőséget keresni, amit szoptatástámogatásban jártas szakember tart. A kórházi felkészítők általában a szülésre koncentrálnak, érintőlegesen foglalkoznak csak a szoptatás témakörével.

4. Mérje fel a környezetében lévő lehetőségeket.

Keressen egy szoptatási tanácsadót. Legyen néhány telefonszám elmentve a telefonjában szükség esetére. Ha már a várandósság alatt felveszi akár telefonon a kapcsolatot a lakóhelyén elérhető segítséggel, könnyebben fordul hozzá szükség esetén. A problémamentes időszakban még van idő megkeresni azt a segítőt, aki szimpatikus, akiben megbízik és akitől szívesen fogad tanácsot. Van ideje utánajárni, milyen referenciákkal rendelkezik, milyen áron dolgozik, milyen szolgáltatásokat nyújt. Az érdeklődés nem jelent elköteleződést, Önnek viszont biztonságot adhat a tudat, hogy van kire számítani.

5. Csatlakozzon (akár online) szoptatás támogató csoporthoz

Ha már a várandósság alatt csatlakozik (online) szoptatástámogató csoporthoz, más anyák tapasztalataiból sokat profitálhat. Megfigyelheti, mik a leggyakrabban felmerülő kérdések és melyek a leghatékonyabb megoldások. Ne essen abba a csapdába, hogy mindent kritika nélkül befogad! Fontos, hogy megbízható és valós szakemberektől tájékozódjon. Legyen körültekintő és ne hagyja befolyásolni magát, próbálja kiszűrni a hasznos információkat.

Kitűnő lehetőség olyan várandós/baba-mama klubot látogatni, ahol meghívott résztvevőként szoptatástámogatással foglalkozó szakember is részt vesz. Sok IBCLC (szoptatási tanácsadó) maga is szervez ilyen programot.