Szoptatásra felkészülő 3.

2021.01.25

A szoptatás sikerét növelő eszközök

Bizonyára észrevette, hogy eddig nem esett szó a különböző szoptatást segítő eszközökről. Ennek az az oka, hogy egy időre született, egészséges anya-baba páros esetén ha megvalósul az igény szerinti szoptatás, ritkán van szükség eszközös segítségre. A bimbóvédő, a mellszívó, a cumisüveg és egyéb eszközök rutinszerű beszerzése és használata indokolatlan és káros lehet, főként a korai időszakban.

A leggyakrabban felmerülő kérdés a mellszívó. Miután a mell végleges változását a tejbelövellést követően tudjuk csak meg, egyáltalán nem biztos, hogy az előzetesen megvásárolt készülék meg fog felelni. Fontos lehet az is, hogy miért kell fejni? Csak néhány alkalommal fejünk vagy hosszabb távra be kell rendezkedni? Esetleg szeretnénk tejadó anyák lenni? Körbe kell járni sok kérdést ahhoz, hogy a valóban megfelelő eszközt válasszuk. Az első napokban még nagyon kis tejmennyiségről beszélünk, amelynek fejése sokkal sikeresebb kézzel. Ha később valamiért mégis indokolttá válik, van időnk beszerezni a megfelelő mellszívót.

A rutinszerű bimbóvédő használatot szintén érdemes kerülni. A mell megfelelő stimulálásához szükséges az, hogy a baba szája érintkezzen a mellel. Sokkal hatékonyabb a szoptatás, ha a csecsemő közvetlen a mellet szophatja. Ezen kívül a mellbimbón található érzékelők (receptorok) mintegy analizálják a baba nyálát és jelzik az anyai szervezet számára, hogy milyen összetételű anyatejet készítsen. A bimbóvédő használata sok esetben elfedi a valódi problémát és tüneti kezelést jelent.

Cumisüveg használatára a kezdeti időszakban biztosan nincs szükség. Amennyiben valami miatt pótolni kell a baba számára az anyatejet, érdemes mindenképp szoptatásbarát módszert választani. Ez lehet egy kis pohárka vagy egy kanál is akár. Pótlásként törekedjünk az édesanya saját lefejt tejét adni.

A játszó- vagy nyugtató cumi használata szintén ellenjavallt. Gondoljuk végig: azért kapja a cumit a baba, hogy szopja. Cumi helyett kínáljuk neki a mellünket. A cumizással eltöltött idő a mellet érő tejtermelést fokozó stimuláció csökkenését eredményezi. Amellett, hogy csökkenti a tej mennyiségét, egy eltérő szopási technikát kíván a csecsemőtől, ami a szoptatás tanulási fázisában nagy galibát okozhat.

Szóba szokott még kerülni a különböző hűtő és melegítő párnák használata. Igény szerinti szoptatás esetén ezekre is ritkán van szükség. Ha mégis hűteni vagy melegíteni kell a mellet, tökéletesen megfelel erre a célra egy textil pelenka is.

Láthatjuk tehát, hogy ideális esetben nincs szükség a szoptatáshoz semmiféle kiegészítőre. Arra van szükség, hogy a baba és a mama ne legyen elválasztva egymástól, megadják maguknak az időt és a lehetőséget arra, hogy gyakoroljanak és megtapasztalják a szoptatás valódiságát.