Szoptatásra felkészülő 2.

2021.01.25

A sikeres szoptatást támogató lépések a baba megérkezését követően.

1. A valódi, megszakítás nélküli aranyórák megtartása hatalmas segítséget nyújt a kötődéshez. Amikor a csecsemők ebben az időben szophatnak, szinte magukba szívják a szoptatás helyes módját. Fontos momentum lehet az ún. orális imprinting, ami megalapozza a baba kapcsolódását az anyamellhez. Az aranyóra megszakítása méregetéssel, fürdetéssel, vizsgálódással fölösleges és káros gyakorlat. Amennyiben orvosi indok nem áll mögötte, ezek ráérnek.

2. A korai gyermekágyas időszakban a gyakori bőr-bőr kontaktus jótékony hatással van a mielőbbi tejbelövellésre, az érett tej termelődésére. A testkontaktus segíti a jó szoptatási gyakorlat kialakítását, hiszen már a legkorábbi szopási hajlandóságot jelző mozzanatokra reagálni tud az édesanya, így megfelelő ütemben történik a tej ürítése. Ez segíti az optimális tejellátás kialakulását és fenntartását.

3. Ha a kisbaba jelzi, hogy szopni szeretne, mindig kerüljön mellre. Jó, ha az anya tudatosítja magában, hogy a szoptatás nem etetés, hanem sokkal szélesebb körű gondoskodás. Ha a baba éhes, szopni szeretne. Ha szomjas, szopni szeretne. Ha fáradt, szopni szeretne, ha fáj valamije szopni szeretne, ha magányos szopni szeretne, ha fáj a pocakja szopni szeretne....Az újszülöttek gyomra nagyon pici, és az anyatejet gyorsan megemésztik, ezért gyakran szeretnének szopni. Minden szoptatási alkalom kitűnő lehetőség arra, hogy megalapozza a következő hónapok/évek tejellátását, ezért érdemes ezt az igényt kiszolgálni.

4. Amíg a baba nem nyerte vissza születési súlyát, érdemes legkésőbb három óránként megszoptatni. A kevés tápanyagot kapó csecsemő "tartalék" üzemmódba kapcsolhat és a szükségesnél ritkábban ébred fel, ezzel minimalizálva a tápanyag felhasználását. A megfelelő mennyiséget szopó csecsemők maguktól felébrednek.

5. Egy újszülött esetében teljesen normális dolog, hogy nagyon sokszor és hosszan szeretnének szopni. Átlagosan 10-12 alkalmat említünk 24 óra alatt, de ettől többször is kérheti a baba mellet. Készüljön föl, hogy valószínűleg az Ön babájánál is lesznek olyan nyűgös, ún. klaszter szoptatási időszakok, amikor órákon keresztül szopni akar majd. Ez általában a második éjszakától már megfigyelhető, és folyamatosan tolódik korábbra az éjszaka közepétől a délutáni órák felé. Pár hét után arról számolnak be az édesanyák, hogy éjjelről áttevődik ez az időszak a késő délutáni időpontra. Az is teljesen rendben van, ha ez akár öt órát is felölel. Ne feledje, minél többször üríti a mellet a csecsemő, annál több tej termelődik.

6. Készüljön fel rá, hogy az első időszakban a baba karban szeretne lenni, illetve arra vágyik, hogy Önön, vagy édesapján aludjon. Ez biztonságot ad neki, a testkontaktus megnyugtatja és ellazítja, mert tudja, hogy vigyáznak rá, érzi hogy nem történhet baj, hiszen anya/apa ott van vele. Ez fiziológiailag is szabályozó szereppel bír, a megfelelő keringést és légzést is könnyebben tartja fenn a baba szervezete. A baba igényeire testkontaktussal történő reagálás lehetővé teszi az agy és az idegrendszer optimális fejlődését is.

7. Ismerje meg azokat a jeleket, amelyek szerint a csecsemő elegendő mennyiséget szopik. A korai hetekben a pelenkák száma és a súly gyarapodása megadja az összes szükséges információt, nincs szükség a szopások méregetésére.

8. Érdemes minél hamarabb megtanulni a fekve szoptatást. Ez biztonságos és kényelmes általában az anyák és a babák számára is. Pihentetőbb, hisz nem igényel akkora éberséget az anya részéről, mint az ülve szoptatás, nyugodtan alhat a babával együtt. Kényelmesebb hosszú időn keresztül fenntartani egy fekvő pozíciót, mint ülni.

9. Ha nem biztos abban, hogy valóban megfelelő-e a mellre helyezés, a szoptatás kivitelezése, a szopás hatékonysága, kérje tanácsadó segítségét. Már minimális változtatás is lehet reformáló jellegű és sokkal hatékonyabbá teheti a szoptatást. A bizonytalanság és a kétség eloszlatása nagy lépés a sikeres szoptatás felé.

10. Ha egyértelműen problémás a helyzet, mert sebes a mell, fájdalmas a szoptatás, nem gyarapodik a csecsemő, ne várjon! Kérjen szakértő segítséget, hogy megelőzze egy nagyobb probléma kialakulását!

+1. Legyen türelmes és kitartó! A szoptatás ugyan úgy tanulási folyamat, mint a járás vagy bármi más. Egyéni adottságoktól függ kinek mennyi időbe telik. A gyakorlás végül sikerre visz! Higgye el, hogy az első hetek kitartása megtérül és a szoptatás mindkettőjük számára egy boldog és felemelő élménnyé válik.