Pár napja mindig szopni akar a babám - növekedési ugrások...

2021.01.25

Növekedési ugrás?

Az egész csecsemőkor fejlődési mérföldkövek sorozata. Viszonylag rövid idő alatt nagyon sokat fejlődik a kisbabád. Gondolj csak bele. Amikor megszületett a kicsi kincsed, csak feküdni tudott és mire eléri a másfél éves kort, egy aktívan mozgolódó, sőt járó, csacsogni kezdő kisgyermek áll veled szemben, aki önállóan tud étkezni.

Amikor szoptatod a kisbabádat, tapasztalhatsz időnként olyat, mintha nem lenne neki jó vagy elegendő a cici. Úgy viselkedik, mint hogyha kevés lenne a tej. Bekapja a mellet, elengedi, elégedetlenkedik és reklamálni, majd újra szopizni kezd, mindezt pedig szinte folyamatosan, naponta akár 20 vagy még több alkalommal is. Te pedig aggódva próbálsz rá választ találni, hogy mi is történt a kisbabáddal, aki eddig mosolyogva és elégedetten engedte el a szoptatás befejezésekor a melledet. A megnövekedett szopási igény mellett megjelenhet extra nyűgösség is. Ha ezeket az eseményeket tapasztalod, elképzelhető hogy a kisbabád elérkezett ahhoz a mérföldkőhöz, amelyet úgy hívunk, hogy növekedési ugrás.

A leggyakoribb időpontok, amikor ezek a fordulópontok elérkeznek, a 7. és 10. életnap között, majd 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos, 6 hónapos és 9 hónapos kor körül jelentkeznek. Azonban soha ne felejtsd el, hogy gyermeked nem nézi a naptárt így lehet hogy nálatok egy kicsi csúszással történnek ezek, vagy olyan gyorsan túl lesztek rajta, hogy szinte nem is tűnik fel.

Ezekben az időszakokban a kisbabáknak némi extra tápanyagra van szükségük. (Lehet, hogy úgy érzed, Neked is.) Egyrészt azért, mert egy nagyon nagy fizikai fejlődésen mennek át, de az anyatej tökéletesen fedezi ezt a megnövekedett igényt nem csak mennyiségi de összetételbeli változással is. Másrészről az agy fejlődésében is nagyon nagy szerepe van ezeknek a napoknak. Az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz tejcukrot ami az agyfejlődés fontos támogatója. A gyakori szoptatásokkal nagyobb mennyiségben veszi magához ezt a cukrot. A jó hír, hogy általában kettő-három nap maximum egy hét alatt ezek az időszakok lezajlanak és a sűrűn cicizős aktív napokat pár nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nappal és éjszaka követheti.

Mi az amit Ne tegyél ilyenkor?

Az esti nyűgösségek, nehézkes altatások, gyakori ébredések és a napközben is folyton cicin lógás hatására úgy érezheted és kaphatod kívülről is ezt a tanácsot, hogy a legjobb amit tehetsz, ha jól megtömöd a kisbabádat pótlással. Lehet, hogy pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, de ezzel lavinát indíthatsz el, ugyanis a mell, nem kapja meg azokat a plusz ingereket, amelyet a gyakori szoptatás alatt kisbabád adna neki, és így felborul az az érzékeny egyensúly ami a kereslet-kínálat alapján a termelésben kialakul; tehát a tej termelésének mennyisége lemarad a babád igényéhez képest. Nagyon könnyen bele kerülhetsz abba az ördögi spirálba, hogy ha éhes a babád adsz neki pótlást --> ezért jobban és hosszabban alszik --> tehát kevesebbszer kerül mellre --> ha kevesebbszer kerül mellre --> kevesebb ingert kap a mell --> ezáltal kisebb rendelés csomag érkezik --> így aztán kevesebbet is fog termelni. Ha kevesebbet termel egyre több pótlást fogsz adni, minél több a pótlás annál kevesebbet kér majd szopizni a babád és végső soron valóban le fog csökkenni a tej mennyisége.

Mit tegyél tehát?

Először is ismerd fel, hogy éppen egy növekedési ugráson estek át és ne ess pánikba, hogy elfogyott a tejed.Szoptasd meg a kisbabádat minden alkalommal amikor csak kéri; nem számít mikor és milyen hosszan szopizott utoljára, csak tedd mellre, mindannyiszor ha ő jelzi hogy erre igénye van. Meglepően sok alkalmat tapasztalhatsz, de ha most kiszolgálod ezt a megnövekedett igényt, ezzel biztosítod az elkövetkező időszakra, hogy megfelelő mennyiségű tejet termeljen a szervezeted továbbra is. Bízz a testedben, hogy ahogyan eddig is képes volt megfelelően gondoskodni kisbabádról ezután is menni fog neki.Bízz a babádban, hogy meg tudja magának termeltetni az elegendő mennyiséget, ahogyan eddig is. Főként, mert egy hat hetes és egy hat hónapos csecsemő anyatej szükséglete nem nagy eltérést mutat.