Mennyit kell inni a szoptatási időszakban?

2021.01.25

Szoptatás és folyadékfogyasztás

Többször jött velem szembe az a remek tanács, hogy a szoptató anyának jelentősen megnövelt folyadékmennyiségre van szüksége, ezért esetenként akár 5-6 liter víz fogyasztását javasolják. Ez a mennyiség már önmagában is meghökkentő és bizonyára vannak, akiknek ez az ideális, függetlenül attól, hogy szoptatnak-e. Ha valakinek a szervezte jelentősebb mennyiségű vizet igényel, mert pl sokat izzad, nagyobb a testtömege, jelentősebb izommunkát végez vagy élsportoló, akkor a szoptatás alatt is több folyadékra lesz szüksége.

Valóban szükséges, hogy a szoptatás alatt az édesanya a szokásos mennyiségnél több vizet fogyasszon, hiszen az anyatej előállításához szükség van rá, de korántsem ekkora mennyiségben. Fontos, hogy mit eszik az anya, mennyire sósan/édesen étkezik, mennyi tejet termel vagy milyen idő van.

A kiindulás legyen az, hogy mennyi volt a folyadékfogyasztás a várandósság előtt. Mindenkinek saját, egyedi igénye és felhasználási mintája van, ezért nem lehet pontos adatot mondani, hogy mennyit kell inni. Szoptatáskor ezeket az egyedi igényeket kell megnövelni.

Az anyukák szervezete remekül működik és a szoptatás megkezdésekor tapasztalják, hogy megszomjaznak, így pár nap alatt kialakítják maguknak azt a rutint, hogy vizet készítsenek maguk mellé a szoptatás idejére. A szervezet jelez, csak figyelni kell rá. Az anyatej előállításához szükség van a többlet folyadékra, pótolni kell.

Mégis mennyi az elég? Általánosságban elmondható, hogy a napi megszokott mennyiségen túl érdemes pluszban még egy liter folyadékot fogyasztani. Persze ettől lehet eltérés. Leginkább mérvadó a vizelet színe, ami a szinte víztisztától egészen a sötét sárgáig változhat.

VÍZ színű - Ha a vizelet színe fehér, kicsit túlzásba esett az anya, nem kell erőltetetten dönteni magába a folyadékot.

SZŐLŐLÉ színű - A világos sárga vizelet a megfelelő hidratáltságot jelzi. Gratulálok! Sikerült az egyensúlyt megtalálni. (Talán nem véletlen, hogy az anyamell belseje egy szőlőfürthöz hasonlít)

ALMALÉ színű - Ha a vizelet színe sötét sárga, ideje pótolni a folyadékhiányt!

Kedves Anyukák! Figyeljétek a vizeletet és fogyasszatok megfelelő mennyiségű folyadékot!