Tejcsatorna elzáródás és bleb

2021.01.25

A blebről

Pár gondolatot összeszedtem a blebről, arról a pici fehér izéről ami sok szoptató anyuka napját megnehezíti. Mi a bleb?

A bleb, egy apró fehér vagy sárga pattanásszerű tejhólyag a mellbimbón. Sima, fényes pontnak tűnik, amely gyakran tejcsatorna elzáródással együtt jelentkezik. A bleb nem mindig jár fájdalommal, időnként egyáltalán nem zavar a szoptatásban, néhány esetben viszont nagy fájdalmat okoz. Amennyiben nem jár fájdalommal, vagy a fájdalom mértéke tűrhető, a szoptatás a megszokott módon folytatható. Abban az esetben, ha a szoptatás nem tolerálható fájdalommal jár, váltson az édesanya fejésre, és szoptatásbarát módon adja oda a babának a lefejt tejet (pl pohárból). A mell ürítése a fájdalom és a bleb ellenére kulcs fontosságú, hiszen a tejtermelést fenn kell továbbra is tartani, illetve a bleb felszívódását segíti a mell folyamatos fejése. A tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás is megelőzhető a mell folyamatos fejésével.

Mit tehet az édesanya a minél gyorsabb gyógyulásért?

➡️A bleb gyógyulása pár naptól pár hétig is eltarthat. A gyógyulási időszak alatt kiemelten fontos a gyakori, és HATÉKONY szoptatás vagy fejés. Különös figyelmet kell fordítani a megfelelő mellrehelyezésre. A fájdalmas terület védelme miatt önkéntelenül is elhúzza magát sokszor az anyuka a csecsemőtől, így kerülve egy nem megfelelő pozícióba, ami sérülést okozhat a mellen és kevésbé hatékony lesz a szoptatás.

➡️A blebet áztathatja meleg zuhany alatt, melegítheti előmelegített textilpelenkával vagy törölközővel. Ez segíthet fellazítani az elzáródást és megnyitni a tejcsatornát.
➡️Kenje be a mellbimbót folyékony napraforgó lecitinnel naponta pár alkalommal szoptatás után. A napraforgó lecitin fogyasztása is segíthet a tejcsatornák eltömítődésének megakadályozásában. Naponta fogyasszon egy-két evőkanál folyékony napraforgó lecitint.
➡️Készítsen olivaolajos húzó pakolást a blebre, szintén a felszín fellazítására. Ezt úgy kell elkészíteni, hogy bekenjük a hólyagot olíva olajjal, arra kerül egy meleg vízzel átitatott vattacsomó, erre teszünk egy vízzáró réteget (pl: nejlon vagy folpack), és végül letakarjuk egy előmelegített törölközővel vagy textil pelussal, hogy tartsa a meleget. A felső felpuhult bőrréteg eltávolítását megkísérelheti óvatos dörzsöléssel pl meleg zuhany után törölközővel, vagy tiszta ujjal óvatosan megkapirgálva.
➡️Ha a bleb nem túl fájdalmas, a bleb mögötti területre ENYHE nyomást gyakorolhat a bleb irányába, hogy kiürítse azt.

➡️Ha a melltartó vagy a ruházat dörzsöli a blebet és zavaró, használjon mellkagylót a bimbó védelmére.

➡️A mell fájdalmának enyhítésére használható a hideg textil pelenkás hűtés.

➡️A tejcsatornák elzáródásának megakadályozására minél alaposabb és minél gyakoribb szoptatás javasolt, lehetőség szerint változatos pozícióban.

➡️Kerülje a szoros melltartókat, pólókat.

Mit NE csináljon a blebbel?

➡️Ne masszírozza erősen, ne próbálja meg kiszúrni, ne próbálja erősen kinyomni. Ezek a műveletek mind a tejcsatorna illetve a mellbimbó maradandó sérülését okozhatják, ödémássá tehetik a mellet és a nem kellően steril körülmények között és eszközökkel végzett beavatkozás fertőzést okozhat. Mindez pedig egy elhúzódó mellgyulladás melegágya lehet.

➡️A mell hűtésére időnként ajánlani szoktak káposztalevelet. A káposztalevél tartalmazhat permetszert, amely a bőrön keresztül is fel tud szívódni; kórokozókat, bogarakat, egyéb szennyeződéseket, amelyek szintén fertőzés forrásként tekintendők egy sérült mell esetén, ezért ezt a módszert ne alkalmazza.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom nem enyhül és a bleb nem múlik a hatékony és gyakori szoptatás ellenére sem, keresse fel orvosát. Előfordul, hogy egy vékony bőrréteg alakul ki a bleben, így akadályozva meg annak ürülését, és elfedi a blebet. Ekkor az egészségügyi szakember egy steril tűvel felnyitja a hólyagot és eltávolítja a váladékot. Amennyiben pirosságot, melegedést, duzzanatot, váladékozást vagy lázat észlel, tájékoztassa orvosát, ezek felülfertőződés vagy gyulladás jelei lehetnek. A bleb miatt esetlegesen kialakuló fájdalom a szoptatás abbahagyására késztetheti az anyukát, a korai elválasztás okai között gyakran szerepel. A jó szoptatási gyakorlat, a gyakori és megfelelően kivitelezett szoptatás segíthet megelőzni a bleb kialakulást, illetve a kialakult blebet kiüríteni és gyógyítani.