Pelenkázz okosan

2021.01.25

Mi van a pelusban?

Sajnos manapság is tartja magát az az elavult nézet, hogy a gyerekek nemi szervét kezelni kell. Normál esetben, tehát ha nincsen semmi kóros elváltozás (ezt születéskor megvizsgálják a kórházban, biztosan tájékoztatják róla a szülőket, amennyiben fennáll anatómiai eltérés), nincs szükség SEMMILYEN kezelésre. Ha a csecsemő tud rendesen pisilni, normál sugárban folyik a vizelet ürítéskor, nem fújódik fel a makk, NEM KELL tornáztatni az előbőrt. Az előbőr védelmi funkcióval bír, az a feladata, hogy védje a makkot és a rajta található nyílásokat - ezeken túl a vezetékeket - a kórokozóktól. Az előbőr valódi letapadása viszonylag ritka jelenség, a szűkebb fityma normálisnak tekinthető csecsemő illetve kisgyermek korban. Amennyiben az előbőrt húzogatjuk, apró berepedések keletkezhetnek a bőrön, sok apró sérülést és hegesedést okozva, amely valódi letapadást idézhet elő. Kislányok esetén ugyan így szükségtelen és káros gyakorlat a kisajkak erőltetett szétválasztása is. A zárt ajkak védik a hüvelybemenetet a fertőzésektől és a szennyeződésektől. Amennyiben kóros elváltozás nem áll fenn, tehát a vizelet ürítése nem jár nehézséggel, nincs vizeletcsepegés, fertőződés, nincs szükség semmilyen beavatkozásra, legkésőbb a pelenka lekerülésekor a gyerekek a testük felfedezésével összhangban hatékonyan megoldják spontán ezeket a szorult helyzeteket, érdemes ebben is hagyatkozni a természetes megoldásra.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell ápolni és tisztítani a nemi szerveket. A pelenkába zárt világ eleve egy fertőzés forrásnak tekinthető, így fontos a megfelelő higiénia biztosítása az adott területen. Javasolt a pelenka cseréje megfelelő időközönként, a tiszta vízzel történő alapos tisztítás, különös tekintettel a széklet eltávolítására. Kényelmes és kézenfekvő megoldásnak tűnhet a popsitörlő használata, ám azt javaslom, ez csak igazán szükséges esetben legyen megoldás. A legtöbb ilyen törlőkendő túl nagy mennyiségben, sok esetben kifejezetten káros vegyszert tartalmaz, amely kiválóan fel tud szívódni a bőrön keresztül. Ahol lehet, törekedjünk inkább a vegyszermentes, natúr langyos vizes lemosásra. Egy vattatörlő vagy sima kendő (erre kiváló megoldás lehet a régebbi törölköző feldarabolása) és langyos víz segítségével megfelelően meg tudjuk tisztítani a pelenka alatti területet.

A popsit ápoló krémek illetve kenőcsök megfelelő alkalmazása is körültekintést igényel. Többször találkozok olyannal, hogy antiszeptikus kenőccsel vastagon bekenik a szülők a baba popsiját. Ez nem túl jó gyakorlat, hiszen ez egy zárt filmréteget hoz létre a bőrön, így meggátolva a bőr szellőzését. Alkalmazásuk vékony rétegben ajánlott, inkább problémás területre, mint mindennapos használatra. A mindennapos kenegetéshez érdemes inkább olyan terméket, krémet választani, amely biztosítja a bőr szabad légzését. Mindig tiszta, száraz bőrre használjuk a krémeket, kenőcsöket!