Hogyan aludjon a baba?

2021.01.25

Alvás

Nehéz téma a babák alvása, altatása. Szerencsére azonban olyan sok lehetőség van, hogy biztosan mindenki megtalálja azt a módszert, ami megfelel a család minden tagjának.

Első körben érdemes elfelejteni azokat a gondolatokat, amiket a várandósság alatt megfogalmaztál, amit sugalltak Neked. A baba megszületik és majd szépen alszik egész nap, néha (három óránként) szopik tíz - húsz percet és kidől a következő három órára.

Bizonyosan vannak babák akik így működnek. De a többségük nem. A legtöbb baba nem alszik egész nap, nem végez tíz perc alatt a szopizással és főként, még véletlenül sem három óránként akar szopni.

Sok újdonsült édesanya nem érti, miért nem alszik az újszülött, hiszen mindenhol azt olvasta, hogy 20 órát KELL aludnia. Aggódik, hogy babája talán nem piheni ki magát, nem fejlődik rendesen az alváshiány miatt. Megnyugtató lehet a gondolat, hogy a babák nagyon szuperül működnek és bizony alszanak. HA ÁLMOSAK. Alvás tekintetében egyébként is teljesen eltérő bioritmusról kell beszélnünk mint felnőtt esetében. Sokkal felszínesebb a csecsemők alvása. Ezzel biztosítják maguknak az életben maradást. Ha hosszú, mély alvásokkal működnének, nem kapnának megfelelő mennyiségű táplálékot, hiszen a gyomruk még túl pici ahhoz, hogy 10-12 órán keresztül ne éhezzenek meg, illetve szervezetük sokkal több vizet tartalmaz, ami folyamatos pótlást igényel. Idegrendszerük fejletlensége szintén indokolja a gyakoribb ébredést. Veleszületett reflex (amikor alvás közben összerándul és erre felébred) biztosítja számukra, hogy adott időközönként megébredjenek, és jelezzék szükségleteiket. Ez lehet éhség, szomjúság, fázás, melege van, félelem vagy csak társaságra vágyik, esetleg bármi más.

Az éjszakai ébredések során a legegyszerűbb megoldás, ha az édesanya már az első jelzések, úgynevezett korai szopási hajlandósági jelzések (korai éhségjelek) megjelenésekor azonnal mellre teszi a babát, ezzel megelőzve a teljes ébredést. A babák kiválóan tudnak szopni félálomban, sokszor még hatékonyabbak is ezek a szopások, mint a nappaliak. Nem vonja el semmi a csecsemő figyelmét, nyugodtabb, lazultabb. Az édesanya is kevésbé éber, lazább, elengedettebb. Ez a szoptalvásnak nevezett cselekedet az egyik legkézenfekvőbb lehetőség az éjszakai gondoskodás megkönnyítésére. Ez sokszor szinte észrevétlenül zajlik, ha az édesanya együtt alszik a babájával (akár egy ágyban, akár babaöbölben), hiszen nem kell felkelnie, hogy babáját megszoptassa, csak mellére vonja a csecsemőt és nyugodtan pihenhetnek tovább. A korai jelzések érzékelésének feltétele, hogy az anya és a baba lehetőleg ne külön helységben helyezkedjen el, hiszen a másik szobában alvó csecsemő finom kis neszezését kevésbé fogja meghallani az alvó szülő. Legoptimálisabb, ha a baba és az anya egy szobában alszik, legalább a korai időszakban, amíg az éjjeli ébredések gyakoriak. Az éjszakai szoptatások kulcsfontosságúak a megfelelő mennyiségű tej termelésében és a baba megfelelő fejlődésében.

Akárhogy is, a legfontosabb, hogy olyan keretet alakítsanak ki maguknak, ami a család számára elfogadható és mindenki igényét figyelembe veszi, beleértve babát, mamát , tesót, apát, legyen az egy hatalmas családi ágy, vagy apa a kanapén. A választás és a változtatás lehetőségét mindenki hagyja meg magának és ne hallgasson a külső hangokra, úgy csinálja, ahogy nekik a legjobb.