Az első hetek kihívásai

2023.09.25

Az első hetek kihívásai-1. rész 

Aluszékony baba 

Ha a baba keveset eszik, akkor keveset kakil, így nem ürül a bilirubin, ezért besárgul. A sárgasággal az a gond, hogy a sárga baba aluszékony. Nem túl nyerő, ha az újszülött folyamatosan 4-5 vagy még több órát alszik. Az anyatej gyorsan emésztődik, pici a pocak, biztosan nem jut elegendő táplálékhoz a kisbabád, ha ritkán eszik és akkor is gyorsan belealszik a szopásba. Ilyenkor a gyarapodás nem indul meg, vagy nagyon vontatottá válik. Ha aluszékony a baba, nem hagyatkozhatunk csak az ő jelzésére. Ne csak akkor szoptassuk meg, amikor jelzi, hanem ébreszteni kell, ha magától nem kel fel. Trükkök ébresztéshez: -vetkőztesd pelenkára a bőr-bőr kontaktushoz, -finoman masszírozhatod a testrészeket, különös tekintettel a tenyérre és a talpra, illetve a kézfej külső oldalára -változtasd a testhelyzetét, emeld függőleges tartásba, borítsd a mellkasodra majd fordítsd hasra az alkarodon-ringasd úgy, hogy "ülő" helyzetbe emeled, majd újra fekszik a karodban -beszélj hozzá, próbálj szemkontaktust teremteni. Hogyan ébreszd fel szopás közben, ha gyorsan visszaalszik?: -válts mellet vagy pozíciót, ha szundikálni kezd hamar. Nincs rá szabály, hányszor válts mellett egy szoptatás alatt! Bátran tedd újra és újra a másik mellre, ha gyorsan belealszik a szoptatásba-beszélj hozzá, mesélj neki-simogasd a kezét, lábfejét, karját, hátát-kézzel fejj egy kis tejet a szájába vagy a szoptatás megkezdésekor adj egy kanálka fejt tejet, hogy élénküljön-simogasd gyengéden az álla alatt-használj mellkompressziót, ezzel gyorsítva a tej áramlását-állj meg "büfiztetni", emeld fel szoptatás közben kicsit pihegni-akkor cserélj pelenkát miután szopott az első mellen, ez újra felélénkíti.

Első hetek kihívásai 2.rész 

Nehéz mellrehelyezés 

Az első 1-2 hét a gyakorlás időszaka. A szoptatás ugyan ösztönösen működik, de a jó technika elsajátítása épp úgy tanulási folyamat, mint bármi más. Anyának és babának is. Ezért gyakorlást igényel. Kinek többet, kinek egész keveset. Milyen tényezők nehezíthetik a könnyű és fájdalommentes, hatékony mellretapadást? - feszes baba (pl császármetszés, hosszú vajúdás és kitolási szak, nagyon gyors születés miatt) - kényszerpozíció (nagy baba a pici pocakban, iker várandósság)- lenőtt nyelv- laposabb bimbó- jó pozíció megtalálása nehezebb lehet, de nem gátolja a sikeres szoptatást!- aluszékony baba - nehézkes ébresztés és ébren tartás- szülési sérülés - túl sok külső hang Mit tehetsz? Először is nyugodj meg. Türelem és nyugalom szükséges. Ha nem megy jól elsőre vagy másodikra a mellrehelyezés, majd huszonkettedszerre menni fog. Gyakoroljatok! Alapszabály, hogy a babának ennie kell, fejjél ha nem tud elég ügyesen szopni a baba és add oda szoptatásbarát módon a lefejt tejet, pl pohárból vagy kiskanállal. Kérj segítséget!

Az első hetek kihívásai 3.rész 

Az éjszakai szoptatás - az élettani alvás csecsemő korban 

Az éjjeli szoptatás jelentősége nagy a tejtermelès szempontjából, különösen az első időszakban. A babák nem véletlenül ébrednek éjjel is ugyan úgy az első hetekben, mint nappal. Pici pocak, gyors emésztés. A fejlődéshez sok szopásra van szükség. Érzelmileg és fizikailag is nagy a szükséglet. A prolaktin hormon felel a tej mennyiségének alakulàsàèrt, aminek a szintje éjjel/hajnalban a legmagasabb. Akár szoptatás, akár fejés, fontos, hogy éjjel is ki legyen ürítve a mell, főként a szülést követő néhány hétben, amikor még kialakulóban van a tejtermelés. Ami nagyon nehéz tud lenni, hogy a babák alvásritmusa nagyban eltér a felnőttekétől. Gyakran ébrednek, hiszen ez biztosítja számukra a megfelelő fejlődést. Javasolt legalább az első időszakban karnyújtásnyi közelségben altatni a kiscsecsemőt, a közelség segíti a pihentetőbb alvást babának és mamának is ès lehetőséget ad arra, hogy az édesanya a legkorábbi jelzésekre reagáljon éjjel is és megszoptassa a kisbabát.

Az első hetek kihívásai 4.rész 

A mell túltelítődése 

A tejtermelés beindulása, a tejbelövellés (főleg első várandósságot követően) a mellek keményedésével, duzzadt, feszes, meleg állapotával járnak. Sokan megijednek, hogy mellgyulladás lépett fel. Az első napokban ez a telített mell állapot élettani lehet, többségében NEM gyulladt a mell, csak túl van telítődve. Amennyiben a túltelítődés sebes mellbimbóval párosul, érdemes kicsit alaposabban monitorozni az eseményt, mert a nyílt sebbe könnyebben jutnak be a kórokozók. A túlságosan telített mell fájdalmának enyhítésére a legjobb módszer a gyakori szoptatás. Bátran tedd mellre a babád újra és újra, hagy ürítse a mellet folyamatosan. Ha valamiért ez nem elegendő, fejd le a mellet. Segítheti a mell könnyebb ürítését, ha előtte picit melegíted a mellet. Ez tágítja a tejcsatornákat, így könnyebben ürül. Utána egy alapos szoptatás vagy fejés következzen, végül a kiürített mellet hűtsd. Ezzel csökkenni fog a mellszövetek közötti ödéma így a tejcsatornákat érő nyomás is. A gyakori szoptatás vagy fejés segíti a telítődés gyors oldódását és megelőzi a nagyobb gondok kialakulását. Ha a tüneteid nem enyhülnek a fenti konzervatív kezelés hatására 24 órán belül, vagy romlanak, fordulj orvoshoz, mert gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Ennek eldöntése orvosi kompetencia.Gyulladt mellből is szabad (SŐT, KELL) folytatni a szoptatást, (láz mellett is szabad szoptatni!) a mellnek ürülnie kell. Amennyiben lázad is van esetleg, lázcsillapítót is szabad szedni. A mell erőteljes masszírozása TILOS, a tejcsatornák összetörhetnek és még több elzáródáshoz vezethetnek. Az első hetekben a szervezeted többnyire túltermeléssel működik, hogy biztosan elegendő tejet termeljen a babádnak, így többször is előfordulhat, hogy jobban megtelik a melled, de ez a gyors termelés pár hét alatt rendeződik, és igény szerinti szoptatással ügyesen beáll a kereslet-kínálat egyensúlya.