Gondolatok a szoptatásról

2020.02.10

Szoptatás és folyadékfogyasztás

Többször jött velem szembe az a remek tanács, hogy a szoptató anyának jelentősen megnövelt folyadékmennyiségre van szüksége, ezért esetenként akár 5-6 liter víz fogyasztását javasolják. Ez a mennyiség már önmagában is meghökkentő és bizonyára vannak, akiknek ez az ideális, függetlenül attól, hogy szoptatnak-e. Ha valakinek a szervezte jelentősebb mennyiségű vizet igényel, mert pl sokat izzad, nagyobb a testtömege, jelentősebb izommunkát végez vagy élsportoló, akkor a szoptatás alatt is több folyadékra lesz szüksége.

Valóban szükséges, hogy a szoptatás alatt az édesanya a szokásos mennyiségnél több vizet fogyasszon, hiszen az anyatej előállításához szükség van rá, de korántsem ekkora mennyiségben. Fontos, hogy mit eszik az anya, mennyire sósan/édesen étkezik, mennyi tejet termel vagy milyen idő van.

A kiindulás legyen az, hogy mennyi volt a folyadékfogyasztás a várandósság előtt. Mindenkinek saját, egyedi igénye és felhasználási mintája van, ezért nem lehet pontos adatot mondani, hogy mennyit kell inni. Szoptatáskor ezeket az egyedi igényeket kell megnövelni.

Az anyukák szervezete remekül működik és a szoptatás megkezdésekor tapasztalják, hogy megszomjaznak, így pár nap alatt kialakítják maguknak azt a rutint, hogy vizet készítsenek maguk mellé a szoptatás idejére. A szervezet jelez, csak figyelni kell rá. Az anyatej előállításához szükség van a többlet folyadékra, pótolni kell.

Mégis mennyi az elég? Általánosságban elmondható, hogy a napi megszokott mennyiségen túl érdemes pluszban még egy liter folyadékot fogyasztani. Persze ettől lehet eltérés. Leginkább mérvadó a vizelet színe, ami a szinte víztisztától egészen a sötét sárgáig változhat.

VÍZ színű - Ha a vizelet színe fehér, kicsit túlzásba esett az anya, nem kell erőltetetten dönteni magába a folyadékot.

SZŐLŐLÉ színű - A világos sárga vizelet a megfelelő hidratáltságot jelzi. Gratulálok! Sikerült az egyensúlyt megtalálni. (Talán nem véletlen, hogy az anyamell belseje egy szőlőfürthöz hasonlít)

ALMALÉ színű - Ha a vizelet színe sötét sárga, ideje pótolni a folyadékhiányt!

Kedves Anyukák! Figyeljétek a vizeletet és fogyasszatok megfelelő mennyiségű folyadékot!

A blebről

Pár gondolatot összeszedtem a blebről, arról a pici fehér izéről ami sok szoptató anyuka napját megnehezíti. Mi a bleb?
A bleb, egy apró fehér vagy sárga pattanásszerű tejhólyag a mellbimbón. Sima, fényes pontnak tűnik, amely gyakran tejcsatorna elzáródással együtt jelentkezik. A bleb nem mindig jár fájdalommal, időnként egyáltalán nem zavar a szoptatásban, néhány esetben viszont nagy fájdalmat okoz. Amennyiben nem jár fájdalommal, vagy a fájdalom mértéke tűrhető, a szoptatás a megszokott módon folytatható. Abban az esetben, ha a szoptatás nem tolerálható fájdalommal jár, váltson az édesanya fejésre, és szoptatásbarát módon adja oda a babának a lefejt tejet (pl pohárból). A mell ürítése a fájdalom és a bleb ellenére kulcs fontosságú, hiszen a tejtermelést fenn kell továbbra is tartani, illetve a bleb felszívódását segíti a mell folyamatos fejése. A tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás is megelőzhető a mell folyamatos fejésével.


Mit tehet az édesanya a minél gyorsabb gyógyulásért?

➡️A bleb gyógyulása pár naptól pár hétig is eltarthat. A gyógyulási időszak alatt kiemelten fontos a gyakori, és HATÉKONY szoptatás vagy fejés. Különös figyelmet kell fordítani a megfelelő mellrehelyezésre. A fájdalmas terület védelme miatt önkéntelenül is elhúzza magát sokszor az anyuka a csecsemőtől, így kerülve egy nem megfelelő pozícióba, ami sérülést okozhat a mellen és kevésbé hatékony lesz a szoptatás.

➡️A blebet áztathatja meleg zuhany alatt, melegítheti előmelegített textilpelenkával vagy törölközővel. Ez segíthet fellazítani az elzáródást és megnyitni a tejcsatornát.
➡️Kenje be a mellbimbót folyékony napraforgó lecitinnel naponta pár alkalommal szoptatás után. A napraforgó lecitin fogyasztása is segíthet a tejcsatornák eltömítődésének megakadályozásában. Naponta fogyasszon egy-két evőkanál folyékony napraforgó lecitint.
➡️Készítsen olivaolajos húzó pakolást a blebre, szintén a felszín fellazítására. Ezt úgy kell elkészíteni, hogy bekenjük a hólyagot olíva olajjal, arra kerül egy meleg vízzel átitatott vattacsomó, erre teszünk egy vízzáró réteget (pl: nejlon vagy folpack), és végül letakarjuk egy előmelegített törölközővel vagy textil pelussal, hogy tartsa a meleget. A felső felpuhult bőrréteg eltávolítását megkísérelheti óvatos dörzsöléssel pl meleg zuhany után törölközővel, vagy tiszta ujjal óvatosan megkapirgálva.
➡️Ha a bleb nem túl fájdalmas, a bleb mögötti területre ENYHE nyomást gyakorolhat a bleb irányába, hogy kiürítse azt.
➡️Ha a melltartó vagy a ruházat dörzsöli a blebet és zavaró, használjon mellkagylót a bimbó védelmére.

➡️A mell fájdalmának enyhítésére használható a hideg textil pelenkás hűtés.

➡️A tejcsatornák elzáródásának megakadályozására minél alaposabb és minél gyakoribb szoptatás javasolt, lehetőség szerint változatos pozícióban.

➡️Kerülje a szoros melltartókat, pólókat.

Mit NE csináljon a blebbel?

➡️Ne masszírozza erősen, ne próbálja meg kiszúrni, ne próbálja erősen kinyomni. Ezek a műveletek mind a tejcsatorna illetve a mellbimbó maradandó sérülését okozhatják, ödémássá tehetik a mellet és a nem kellően steril körülmények között és eszközökkel végzett beavatkozás fertőzést okozhat. Mindez pedig egy elhúzódó mellgyulladás melegágya lehet.

➡️A mell hűtésére időnként ajánlani szoktak káposztalevelet. A káposztalevél tartalmazhat permetszert, amely a bőrön keresztül is fel tud szívódni; kórokozókat, bogarakat, egyéb szennyeződéseket, amelyek szintén fertőzés forrásként tekintendők egy sérült mell esetén, ezért ezt a módszert ne alkalmazza.


Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom nem enyhül és a bleb nem múlik a hatékony és gyakori szoptatás ellenére sem, keresse fel orvosát. Előfordul, hogy egy vékony bőrréteg alakul ki a bleben, így akadályozva meg annak ürülését, és elfedi a blebet. Ekkor az egészségügyi szakember egy steril tűvel felnyitja a hólyagot és eltávolítja a váladékot. Amennyiben pirosságot, melegedést, duzzanatot, váladékozást vagy lázat észlel, tájékoztassa orvosát, ezek felülfertőződés vagy gyulladás jelei lehetnek. A bleb miatt esetlegesen kialakuló fájdalom a szoptatás abbahagyására késztetheti az anyukát, a korai elválasztás okai között gyakran szerepel. A jó szoptatási gyakorlat, a gyakori és megfelelően kivitelezett szoptatás segíthet megelőzni a bleb kialakulást, illetve a kialakult blebet kiüríteni és gyógyítani.

Hogyan készülhet a sikeres szoptatásra?


1.RÉSZ

A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamák igyekeznek felkészülni minden téren kisbabájuk fogadására. Ösztöneik segítik a fészekrakást, a szülésre hangolódást. A szülést követően a baba táplálása kerül a középpontba. Szerencsés esetben a szoptatás, mint az utód gondozásának természetes módja gond nélkül meg tud valósulni. Erre még nagyobb az esély abban az esetben, ha a szülés mellett erre is készül az édesanya.

Mit tehet a várandósság alatt a sikerért?

1. Keressen pozitív mintákat a környezetében!

Töltsön időt azokkal az ismerőseivel, akik sikeresen szoptattak vagy szoptatnak. Beszélgessen velük, kérje, hogy osszák meg Önnel tapasztalataikat. Figyelje meg, hogyan szoptatnak. Elemezze magában a látottakat, próbálja magáévá tenni a képet.

A nagycsaládok felbomlását megelőzően a lánygyermekek számos példát láttak a sikeres szoptatásra mikorra maguk is édesanyává váltak, így az ösztöneiket támogatta a jó példákon keresztül megtapadt tudás is. A kezdeti nehézségek orvoslására mindig kéznél volt a segítség, a tapasztalt asszonyok. Ott volt a nagymama, a nagynéni, az idősebb nővér, akik támogatni és hatékonyan segíteni tudták az újdonsült anyukát.

A mai időkben az édesanyáknak meg kell találniuk ugyan ezt a támogató asszonytársi közösséget, akiktől megfigyelheti a sikeres szoptatás mikéntjét.

Érdemes beszélgetni a család nőtagjaival, hogyan zajlott náluk a szoptatási időszak, milyen sikereket esetlegesen sikertelenségeket éltek át, mik voltak azok az események, amelyek a végeredményhez juttatták. Igyekezzen azoknak a tanácsára figyelni, akik sikeresen szoptattak és ne azokra hallgasson, akik maguk sem voltak eléggé felkészültek.

2. Szervezzen segítséget

Már a várandósság folyamán érdemes végiggondolni, hogy ki/kik azok a személyek, akik a kezdeti időszakban segíteni tudnak. Kire lehet számítani a ház körüli teendőkben, honnan lesz ennivaló, ki tud elmenni a nagyobb gyermekért az óvodába, iskolába. Fogadja el a felajánlott segítséget, éljen a lehetőséggel, így marad ideje teljes egészében a regenerálódásra és az újszülöttel történő összehangolódásra koncentrálni.

3. Gyűjtsön hiteles és megbízható információkat a szoptatás témaköréből.

Megfelelő könyveket, cikkeket olvasgatva, sok hasznos információra bukkanhat az ember, amelyeket be tud építeni gondolataiba és nem éri váratlanul egy-két olyan mozzanat, amelyre nem feltétlenül számít. Szeretettel ajánlom a La Leche Liga kiadásában megjelent: A szoptatás női művészete című olvasmányos és közérthető könyvet, amely kompakt mégis könnyed módon foglalja össze a szoptatással kapcsolatos témákat.

Látogasson el egy szoptatásra felkészítő tanfolyamra. Érdemes olyan lehetőséget keresni, amit szoptatástámogatásban jártas szakember tart. A kórházi felkészítők általában a szülésre koncentrálnak, érintőlegesen foglalkoznak csak a szoptatás témakörével.

4. Mérje fel a környezetében lévő lehetőségeket.

Keressen egy szoptatási tanácsadót. Legyen néhány telefonszám elmentve a telefonjában szükség esetére. Ha már a várandósság alatt felveszi akár telefonon a kapcsolatot a lakóhelyén elérhető segítséggel, könnyebben fordul hozzá szükség esetén. A problémamentes időszakban még van idő megkeresni azt a segítőt, aki szimpatikus, akiben megbízik és akitől szívesen fogad tanácsot. Van ideje utánajárni, milyen referenciákkal rendelkezik, milyen áron dolgozik, milyen szolgáltatásokat nyújt. Az érdeklődés nem jelent elköteleződést, Önnek viszont biztonságot adhat a tudat, hogy van kire számítani.

5. Csatlakozzon (akár online) szoptatás támogató csoporthoz

Ha már a várandósság alatt csatlakozik (online) szoptatástámogató csoporthoz, más anyák tapasztalataiból sokat profitálhat. Megfigyelheti, mik a leggyakrabban felmerülő kérdések és melyek a leghatékonyabb megoldások. Ne essen abba a csapdába, hogy mindent kritika nélkül befogad! Fontos, hogy megbízható és valós szakemberektől tájékozódjon. Legyen körültekintő és ne hagyja befolyásolni magát, próbálja kiszűrni a hasznos információkat.

Kitűnő lehetőség olyan várandós/baba-mama klubot látogatni, ahol meghívott résztvevőként szoptatástámogatással foglalkozó szakember is részt vesz. Sok IBCLC (szoptatási tanácsadó) maga is szervez ilyen programot.

2.RÉSZ

A sikeres szoptatást támogató lépések a baba megérkezését követően.

1. A valódi, megszakítás nélküli aranyórák megtartása hatalmas segítséget nyújt a kötődéshez. Amikor a csecsemők ebben az időben szophatnak, szinte magukba szívják a szoptatás helyes módját. Fontos momentum lehet az ún. orális imprinting, ami megalapozza a baba kapcsolódását az anyamellhez. Az aranyóra megszakítása méregetéssel, fürdetéssel, vizsgálódással fölösleges és káros gyakorlat. Amennyiben orvosi indok nem áll mögötte, ezek ráérnek.

2. A korai gyermekágyas időszakban a gyakori bőr-bőr kontaktus jótékony hatással van a mielőbbi tejbelövellésre, az érett tej termelődésére. A testkontaktus segíti a jó szoptatási gyakorlat kialakítását, hiszen már a legkorábbi szopási hajlandóságot jelző mozzanatokra reagálni tud az édesanya, így megfelelő ütemben történik a tej ürítése. Ez segíti az optimális tejellátás kialakulását és fenntartását.

3. Ha a kisbaba jelzi, hogy szopni szeretne, mindig kerüljön mellre. Jó, ha az anya tudatosítja magában, hogy a szoptatás nem etetés, hanem sokkal szélesebb körű gondoskodás. Ha a baba éhes, szopni szeretne. Ha szomjas, szopni szeretne. Ha fáradt, szopni szeretne, ha fáj valamije szopni szeretne, ha magányos szopni szeretne, ha fáj a pocakja szopni szeretne....Az újszülöttek gyomra nagyon pici, és az anyatejet gyorsan megemésztik, ezért gyakran szeretnének szopni. Minden szoptatási alkalom kitűnő lehetőség arra, hogy megalapozza a következő hónapok/évek tejellátását, ezért érdemes ezt az igényt kiszolgálni.

4. Amíg a baba nem nyerte vissza születési súlyát, érdemes legkésőbb három óránként megszoptatni. A kevés tápanyagot kapó csecsemő "tartalék" üzemmódba kapcsolhat és a szükségesnél ritkábban ébred fel, ezzel minimalizálva a tápanyag felhasználását. A megfelelő mennyiséget szopó csecsemők maguktól felébrednek.

5. Egy újszülött esetében teljesen normális dolog, hogy nagyon sokszor és hosszan szeretnének szopni. Átlagosan 10-12 alkalmat említünk 24 óra alatt, de ettől többször is kérheti a baba mellet. Készüljön föl, hogy valószínűleg az Ön babájánál is lesznek olyan nyűgös, ún. klaszter szoptatási időszakok, amikor órákon keresztül szopni akar majd. Ez általában a második éjszakától már megfigyelhető, és folyamatosan tolódik korábbra az éjszaka közepétől a délutáni órák felé. Pár hét után arról számolnak be az édesanyák, hogy éjjelről áttevődik ez az időszak a késő délutáni időpontra. Az is teljesen rendben van, ha ez akár öt órát is felölel. Ne feledje, minél többször üríti a mellet a csecsemő, annál több tej termelődik.

6. Készüljön fel rá, hogy az első időszakban a baba karban szeretne lenni, illetve arra vágyik, hogy Önön, vagy édesapján aludjon. Ez biztonságot ad neki, a testkontaktus megnyugtatja és ellazítja, mert tudja, hogy vigyáznak rá, érzi hogy nem történhet baj, hiszen anya/apa ott van vele. Ez fiziológiailag is szabályozó szereppel bír, a megfelelő keringést és légzést is könnyebben tartja fenn a baba szervezete. A baba igényeire testkontaktussal történő reagálás lehetővé teszi az agy és az idegrendszer optimális fejlődését is.

7. Ismerje meg azokat a jeleket, amelyek szerint a csecsemő elegendő mennyiséget szopik. A korai hetekben a pelenkák száma és a súly gyarapodása megadja az összes szükséges információt, nincs szükség a szopások méregetésére.

8. Érdemes minél hamarabb megtanulni a fekve szoptatást. Ez biztonságos és kényelmes általában az anyák és a babák számára is. Pihentetőbb, hisz nem igényel akkora éberséget az anya részéről, mint az ülve szoptatás, nyugodtan alhat a babával együtt. Kényelmesebb hosszú időn keresztül fenntartani egy fekvő pozíciót, mint ülni.

9. Ha nem biztos abban, hogy valóban megfelelő-e a mellre helyezés, a szoptatás kivitelezése, a szopás hatékonysága, kérje tanácsadó segítségét. Már minimális változtatás is lehet reformáló jellegű és sokkal hatékonyabbá teheti a szoptatást. A bizonytalanság és a kétség eloszlatása nagy lépés a sikeres szoptatás felé.

10. Ha egyértelműen problémás a helyzet, mert sebes a mell, fájdalmas a szoptatás, nem gyarapodik a csecsemő, ne várjon! Kérjen szakértő segítséget, hogy megelőzze egy nagyobb probléma kialakulását!

+1. Legyen türelmes és kitartó! A szoptatás ugyan úgy tanulási folyamat, mint a járás vagy bármi más. Egyéni adottságoktól függ kinek mennyi időbe telik. A gyakorlás végül sikerre visz! Higgye el, hogy az első hetek kitartása megtérül és a szoptatás mindkettőjük számára egy boldog és felemelő élménnyé válik.

3.RÉSZ

A szoptatás sikerét növelő eszközök

Bizonyára észrevette, hogy eddig nem esett szó a különböző szoptatást segítő eszközökről. Ennek az az oka, hogy egy időre született, egészséges anya-baba páros esetén ha megvalósul az igény szerinti szoptatás, ritkán van szükség eszközös segítségre. A bimbóvédő, a mellszívó, a cumisüveg és egyéb eszközök rutinszerű beszerzése és használata indokolatlan és káros lehet, főként a korai időszakban.

A leggyakrabban felmerülő kérdés a mellszívó. Miután a mell végleges változását a tejbelövellést követően tudjuk csak meg, egyáltalán nem biztos, hogy az előzetesen megvásárolt készülék meg fog felelni. Fontos lehet az is, hogy miért kell fejni? Csak néhány alkalommal fejünk vagy hosszabb távra be kell rendezkedni? Esetleg szeretnénk tejadó anyák lenni? Körbe kell járni sok kérdést ahhoz, hogy a valóban megfelelő eszközt válasszuk. Az első napokban még nagyon kis tejmennyiségről beszélünk, amelynek fejése sokkal sikeresebb kézzel. Ha később valamiért mégis indokolttá válik, van időnk beszerezni a megfelelő mellszívót.

A rutinszerű bimbóvédő használatot szintén érdemes kerülni. A mell megfelelő stimulálásához szükséges az, hogy a baba szája érintkezzen a mellel. Sokkal hatékonyabb a szoptatás, ha a csecsemő közvetlen a mellet szophatja. Ezen kívül a mellbimbón található érzékelők (receptorok) mintegy analizálják a baba nyálát és jelzik az anyai szervezet számára, hogy milyen összetételű anyatejet készítsen. A bimbóvédő használata sok esetben elfedi a valódi problémát és tüneti kezelést jelent.

Cumisüveg használatára a kezdeti időszakban biztosan nincs szükség. Amennyiben valami miatt pótolni kell a baba számára az anyatejet, érdemes mindenképp szoptatásbarát módszert választani. Ez lehet egy kis pohárka vagy egy kanál is akár. Pótlásként törekedjünk az édesanya saját lefejt tejét adni.

A játszó- vagy nyugtató cumi használata szintén ellenjavallt. Gondoljuk végig: azért kapja a cumit a baba, hogy szopja. Cumi helyett kínáljuk neki a mellünket. A cumizással eltöltött idő a mellet érő tejtermelést fokozó stimuláció csökkenését eredményezi. Amellett, hogy csökkenti a tej mennyiségét, egy eltérő szopási technikát kíván a csecsemőtől, ami a szoptatás tanulási fázisában nagy galibát okozhat.

Szóba szokott még kerülni a különböző hűtő és melegítő párnák használata. Igény szerinti szoptatás esetén ezekre is ritkán van szükség. Ha mégis hűteni vagy melegíteni kell a mellet, tökéletesen megfelel erre a célra egy textil pelenka is.

Láthatjuk tehát, hogy ideális esetben nincs szükség a szoptatáshoz semmiféle kiegészítőre. Arra van szükség, hogy a baba és a mama ne legyen elválasztva egymástól, megadják maguknak az időt és a lehetőséget arra, hogy gyakoroljanak és megtapasztalják a szoptatás valódiságát.